De geschiedenis van het ras.

De Shiloh Shepherd dankt zijn bestaan aan Tina Barber uit de Amerikaanse staat New York.
Tina Barber’s betrokkenheid bij de Duitse herders begon in haar jeugd in Duitsland en ging door nadat ze naar Amerika verhuisde. In 1962 startte zij haar eigen kennel en noemde het Konigin. Haar focus lag op het bewaren van het  “type” hond die zij zich herinnerde uit haar jeugd;  grote, mentaal gezonde, mooie honden. Prioriteit nummer 1 was de heupen.
In 1974 veranderde Tina haar kennelnaam naar Shiloh Shepherds. Na bijna 20 jaar ervaring in het werken met verschillende bloedlijnen, selecteerde Tina 3 specifieke lijnen om via inteelt meer genetische informatie te verkrijgen. Deze lijnen (vernoemd naar de teven Kari, Ria en Ursa) werden vervolgens met elkaar gekruist en de basis was gelegd.  De focus lag altijd op grootte, LMX heupen, en een stabiel temperament.
Eind jaren 80 werd een andere lijn (bekend als de Bakerlijn) ontdekt welke heel goed bleek samen te gaan met de basislijnen. Na het kruisen van verschillende combinaties van de Baker/Ursa en de Baker/Kari lijnen en deze vervolgens weer terug naar elkaar te kruisen, werden opmerkelijke resultaten geboekt.
Om te voorkomen dat er een genetisch knelpunt zou ontstaan door intense inteelt, werd in 1989 een speciaal gefokte out-cross geïntroduceerd. Deze out-cross, aangeduid als MAW (Malamute, Amerikaanse Herder en Witte herder) met zijn vitaliteit en weerbaarheid, was nodig om het gewenste temperament, de grootte en goede gezondheid in de Shilohs te behouden.


In 1998 werd een Alt Deutsche Schaeferhund toegevoegd aan de genenpoel en in 2000 een Witte herder met de naam Hoofprint Orbit. http://www.hoofprint.ws/hpancestors.htm
Deze 2 out-crosses waren nodig om de bestaande genenpoel versterken met behoud van de oorspronkelijke kwaliteiten waarop Tina fokte.
Het ras is nog steeds in ontwikkeling omdat de genenpoel nog te beperkt is. De Shiloh is nog niet erkend door een van de grote organisaties.
De heupen van alle pups van een nest worden door middel van röntgenfoto’s beoordeeld, dus niet alleen van de honden waarmee gefokt gaat worden. Daardoor weet men beter wat er aan genetisch materiaal in een lijn zit.
 

Alle foto’s op deze pagina zijn eigendom van Shiloh Shepherd Club Nederland (© SSCN)