Uiterlijk.

De Shiloh Shepherd maakt een adellijke indruk en straalt intelligentie, kracht en wijsheid uit.  Hij is stevig gebouwd. Een bepaalde mate van gereserveerdheid is acceptabel zolang het niet gepaard gaat met een combinatie van felheid en onzekerheid.

Grootte.

Zoals te lezen is in de rasstandaard wordt er veel nadruk gelegd op de grootte. De reuen variëren van 71 tot 76 cm en teefjes van 66 tot 74 cm, maar groter is toegestaan. Ondanks de grootte moeten de honden in  balans zijn en het juiste gangwerk hebben.  Een Shiloh moet beschikken over een soepele, moeiteloze tred. Dit is belangrijk om zijn werk als herdershond, speurhond goed te kunnen uitvoeren.  
Vacht variëteiten.
Smooth = korthaar: heeft een dubbele vacht van gemiddelde lengte. De bovenvacht bestaat uit rechte stugge haren en moet dicht aaneenliggen. De vacht rond de nek moet iets dikker en langer zijn. Aan de achterkant van de voor -en achterpoten zit, tot de polsen en enkels, iets langer haar. De binnenkant van de oren, de voorkant van de kop en de poten en voeten zijn bedenkt met korter haar. Hoewel de gladde vacht minder onderhoud vergt, lijken ze meer te verharen dan de plush variant.
Plush = langhaar: heeft een aansluitende dubbele vacht van middelgrove dekharen, met een zachtere ondervacht. Het hoofd, de snuit en de achterkant van de oren en de voorkant van de poten zijn bedekt met korte haren. De hals heeft een uitgesproken kraag die zich uitstrekt tot de borst en iets korter haar dat de rest van het lichaam bedekt en niet langer mag zijn dan  12,5 cm. De bevedering aan de achterkant van de voorpoten  en oren mag niet langer zijn dan 8 cm.  Showtoilet betekent alle overtollige vacht tussen de tenen, rond de voetzolen verwijderen evenals eventuele klitten en haar aan de binnenkant van de oorschelp.
Hoewel de langhaar iets vaker geborsteld moet worden, lijken ze minder te verharen dan de korthaar.

Toegestane kleuren.

De Shiloh komt voor in verschillende kleuren opgedeeld in verschillende categorieën.
Effen
In deze categorie zijn de volgende kleuren toegestaan, zolang de neus, oogranden en lippen maar zwart zijn:
–    Zwart
–    wit
–    crème, ook wel “buff” genoemd
Dual
Dit is het “klassieke” herder-uiterlijk waarbij de rug en poten in meer (dekenvormig) of mindere (zadelvormig) mate bedekt zijn met zwart haar. Duals zijn er in de combinaties zwart-tan, zwart-cream, zwart-rood en zwart-zilver. De snuit hoort zwart te zijn.
Bi-color
Bi-colors komen in dezelfde combinaties voor als de duals, waarbij de zwarte dekharen zich verder over de poten uitstrekken, tot voorbij de knieën en polsen.
Sable
“Sable” wil zeggen dat de haren geen effen kleur hebben vanaf de aanzet tot de punt. De haarpunten zijn donkerder van kleur dan de aanzet waardoor je “lichter in de vacht kijkt” wanneer de je haren spreidt. Ook bij sables zijn er verschillende kleuren mogelijk; verschillende tinten grijs en verschillende tinten bruin.
Voor alle variëteiten geldt dat een witte bles op de borst acceptabel is, evenals een witte aftekening op de tenen. Elke andere witte aftekening op een ander deel van het lichaam moet als een fout worden beschouwd. Verbleekte kleuren moeten ook als een fout worden beschouwd. Blauwe en leverkleurige honden of honden met  een neus die niet voornamelijk zwart is moeten worden gediskwalificeerd.

   

Alle foto’s op deze pagina zijn eigendom van Shiloh Shepherd Club Nederland (© SSCN)