De tweede outcross van de ISSA Shiloh Shepherd in Nederland.

Zion’s Lykaios Jewel of Holtan

LYKAI

Vol spanning wachten we af of de dekking gelukt is tussen Lykai en Koda, over 3 weken gaan we een echo laten maken en weten we of er puppy’s te zien zijn.

Koda is de tweede outcross reu die de International Shiloh Shepherd Alliance gebruikt om de genetische diversiteit van ons ras te vergroten.

Koda heeft alle gezondheidsonderzoeken met glans doorstaan. Uit de test om zijn genetische diversiteit te beoordelen, bleek dat hij ook genetisch gezien een uitstekende keuze is voor onze Shiloh Shepherd.

Opnieuw is de keuze gevallen op een reu uit een andere rasgroep dan de herder, dat heeft voornamelijk te maken met de toevoeging van nieuw genetische materiaal. De oorsprong van de Samojeed is een andere dan die van de herder, waardoor ze ook genetisch verschillen van de herder.

KODA

Het temperament van Koda en Lykai komt overeen. Het zijn beide relaxte, intelligente honden. Ze zijn sociaal naar mens en dier en kunnen goed met kinderen overweg. Allebei kunnen ze los wandelen en luisteren ze goed.

De Samojeed werd vroeger als “verwarming” in de nacht gebruikt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Husky’s die buiten de nacht door moesten brengen, sliep de Samojeed bij hun eigenaren in de iglo om de kinderen en de volwassenen warm te houden. Hun vriendelijke, sociale karakter zit daardoor in hun genen verankerd.

Behalve hun sociale, zelfverzekerde temperament heeft de Samojeed nog meer positieve punten o.a.: kleine mooi gevormde oren, een breed hoofd en een brede borst. We hopen dit terug te zien bij de pups.

Natuurlijk zijn er ook minpunten: Koda is 57 cm, daarmee is hij kleiner dan de Shiloh, hij draagt in actie de staart op zijn rug, zijn kleur is wit met biscuit we moeten afwachten hoe dit vererft, Koda heeft geen distychiasis, maar dit komt wel voor bij de Samojeed, ook hier zullen we attent op moeten zijn.

Een spannende tijd breekt aan. Uiteraard als eerste of de dekking gelukt is en als dat zo is  de puppy’s: zullen ze ons geven waar we op hopen!