ISSA outcross project

Het eerste ISSA outcross project – Veelgestelde vragen
De eerste kruising die wordt toegevoegd aan onze ISSA Shiloh Shepherd genenpool is van Feylin/Boeke. Boeke is een reu uit een ander outcross project van de Nederlandse rasvereniging voor de Wetterhoun (Friese Waterhond). Hij is meer gebouwd zoals zijn vader de grote poedel dan zijn Wetterhoun-moeder, dus de Wetterhoun-club zal hem niet gebruiken voor hun outcross project – maar we denken dat hij goed bij onze doelen past. Lees verder voor antwoorden op enkele vragen die ons bestuur en de fokkers stelden toen we Boeke voor het eerst in overweging namen!

VEEL GESTELDE VRAGEN
Vraag: Waarom koos je überhaupt voor outcross?

A: Shilohs zijn op dit moment een redelijk gezond ras, maar als we geen nieuw bloed introduceren, zullen we dat niet lang meer blijven. Het kan elk ras overkomen: een genetische aandoening zal zich stiekem verspreiden, totdat het zo wijdverbreid is dat het eenvoudigweg niet meer kan worden ‘weggefokt’. We kiezen ervoor om outcross te doen VOORDAT dingen zo ernstig worden. We zijn een heel klein ras en vinden het nodig om proactief te zijn om onze gezondheid te behouden.

Vraag: Maar waarom gebruik je niet gewoon een Duitse herder? Is jullie ras daar niet op gebaseerd?

A: Omdat Shilohs zo nauw verwant zijn aan Duitse herders, zou kruisen met een Duitse herder niet veel diversiteit of veel verse genen toevoegen. Bovendien hebben ze dezelfde genetische ziektes die Shilohs hebben. Door een Duitse herder als outcross toe te voegen, zouden we dus niet aanzienlijk gezondere honden kunnen fokken.

Vraag: Maar … wat als dit niet werkt zoals bedoeld en we niet de gewenste resultaten behalen met deze outcross?

A: Deze pups moeten dezelfde vereiste gezondheidstesten ondergaan die we in al onze fokdieren nodig hebben. Als ze hun gezondheidstest of hun temperamenttest niet doorstaan of een onvoorzien gezondheidsprobleem ontwikkelen, worden ze niet gebruikt. Dan is het simpelweg terug naar de tekentafel en zullen we een andere outcross onderzoeken en gebruiken.

Dat gezegd hebbende, deze outcross is zorgvuldig, na veel onderzoek, uitgekozen. We verwachten geen problemen te zien, anders zouden we niet overwegen om ermee door te gaan.

Vraag: Maar komt deze of een andere outcross in alle Shilohs terecht?

A: Nee – althans, zeker voor een lange tijd niet. We gaan erg ons best doen om het gebruik van de eerste drie generaties van de outcross te beperken en we plannen nog steeds de meeste nesten te fokken zonder outcross-bloed, zodat er “pure” Shilohs zijn om op terug te fokken. Het doel is om de outcross langzaam te verspreiden, zodat deze niet te snel in te veel lijnen komt.

Vraag: Waarom is gekozen voor een kruising Poedel / Wetterhoun?

A: Hier zijn er een paar redenen waarom we vinden dat deze kruising goed is voor onze Shilohs.

Ten eerste vinden we dat dit een goede keuze is om genetische diversiteit toe te voegen van een combinatie van rassen die niet nauw verwant zijn aan onze honden. Genetisch gezien staan de Duitse herder en de Mastiff-rassen het dichtst bij de Shiloh; de sport- / jachthondenrassen zijn nauwelijks verwant, dus we krijgen aanzienlijk vers genetisch materiaal van deze rassen.

Ten tweede wilden we een ras of combinatie toevoegen die niet de genetische gebreken had die we in Shilohs zien, zodat we de genetische ziekten in ons ras kunnen verminderen. De Poedel en Wetterhoun hebben maar heel weinig gebreken gemeen met Shilohs.

Vraag: Waarom koos je een hond van een ander outcross programma in plaats van een raszuivere hond?

A: Het toevoegen van een kruising van de eerste generatie uit een ander programma geeft ons nieuwe genen van twee rassen in plaats van slechts één. Omdat Boeke een kruising is, is de kans groter dat hij een mix van verschillende allelen op elk gen heeft dan bijvoorbeeld een raszuivere Poedel of Wetterhoun.

We hebben dan ook de kans om eigenschappen binnen te halen die we waarderen in beide rassen. Boeke zou bijvoorbeeld de genen moeten dragen voor de brede schedel, snuit en zware bouw van de Wetterhoun, maar heeft de intelligentie, trainbaarheid, grootte en gangwerk van zijn Poedelvader.

Vraag: Wat maakt Boeke zelf tot een goede keuze?

Boeke neemt het temperament van zijn vader mee en brengt ons nieuwe genen. Verder versterkt hij de intelligentie en trainbaarheid van ons ras. Hij is een zelfverzekerde hond die van mensen houdt en goed overweg kan met andere honden. Hij is ook niet veel kleiner dan onze Shilohs, dus we zouden snel de juiste hoogte terug moeten krijgen.

Eén van onze redenen voor outcross is het verkrijgen van een betere gezondheid van het hart voor ons ras. De lijnen van Boeke zijn drie generaties achter hem vrij van hartproblemen. We wilden ook enkele structurele zwakheden in ons ras corrigeren, met name de minder goed ontwikkelde onderkaak en koehakken. Boeke heeft een betere onderkaak en heeft niet het spierprobleem dat de meeste koehakken in onze Shilohs veroorzaakt.

Vraag: Wat voor soort gezondheidsgegevens heb je over deze hond en zijn afkomst?

A: Vanwege de hoge standaard voor outcross bij de Wetterhounen hebben we toegang tot een grote hoeveelheid informatie over de geschiedenis en gezondheid van deze honden en hun voorouders tot wel 10 tot 12 generaties! Bovendien zijn van alle negen pups uit het nest van Boeke, zowel heupen als ellebogen geröntgend en allen hadden een goede uitslag.

Het is vrij zeldzaam om documentatie van dit niveau in een fokprogramma te vinden. Daardoor weten wat we toevoegen aan onze genenpool.

Vraag: Oké, dus de gezondheid is goed en temperament is ook goed. Maar hoe zit het met die krulvacht?

A: De gekrulde vacht is een recessieve eigenschap. Boeke heeft ook een dubbele vacht net als Shilohs, alleen golvend. In de eerste generatie zullen we enkele pups zien die de Poedel “baard” zullen hebben, wat een dominant kenmerk is, maar de vachten zouden meer een golvende versie van de normale Shiloh-vacht moeten zijn. Door de pups te kiezen zonder baard en krulvacht kunnen we in een paar generaties weer de normale vacht terug krijgen.

Vraag: Hoe zit het met de oren? Hoe lang duurt het om ze kleiner te krijgen en te laten staan?

A: De oren moeten bij de 3e generatie kleiner zijn en beginnen te staan. Onze Europese groep Shilohs heeft veel honden met kleinere, sterke oren om mee te fokken, dus met een beetje geluk zien we in de 2e generatie al een of meer pups met staande oren!

Vraag: Maar die staart! Die wordt niet gedragen als bij een herder. Hoe lang duurt het om dit te corrigeren?

A: Hoe de staart wordt gedragen, is het makkelijkst te corrigeren en zou al aanzienlijk beter moeten zijn in de tweede generatie. De krul in de staart zal waarschijnlijk drie generaties duren om te corrigeren naar “normale Shiloh” -standaarden. Veel hiervan zal afhankelijk zijn van fokkers die de juiste honden met goede staarten kiezen om mee te fokken.

Vraag: Hoe weet je dat je de gezondheid kunt behouden die je door de outcross krijgt?

A: Onze genetische diversiteitsstudie met de Universiteit van Californië – Davis heeft ons in staat gesteld groepen genen in kaart te brengen van elk fokdier in ons genenpoel – en ook in de pups van deze outcross combinatie. We zullen op deze manier in staat zijn om de genengroepen te zien die nieuw zijn en we zullen deze informatie kunnen gebruiken om de pups te kiezen om mee verder te gaan in het fokprogramma. Omdat zo weinig genen bij een hond iets te maken hebben met uiterlijk, zullen we in staat zijn om de genetische diversiteit voor gezondheid te behouden, maar tegelijkertijd terug te keren naar het uiterlijk en temperament van de Shiloh.

Vraag: Dus als ik het goed begrijp moeten de honden in of na de derde generatie na het gebruik van Boeke, weer op Shilohs lijken en zich zo gedragen maar wel gezonder zijn?

A: PRECIES! Als je erover nadenkt: de 3e generatie zal 88% Shiloh Shepherd zijn en slechts 6% Poedel en 6% Wetterhoun … dus het is eigenlijk wel logisch dat ze er dan weer uitzien en zich gedragen als Shiloh Shepherds.